Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Σάλος στη Γερμανία προκαλεί για ακόμα μια φορά το Focus

Σάλος έχει προκληθεί στη Γερμανία με αφορμή το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus, που κυκλοφόρησε, με θέμα τις επιθέσεις κατά γυναικών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού παρουσιάζεται μια λευκή γυναίκα, γυμνή, σε στάση άμυνας ενώ πάνω της έχει αποτυπώματα από αντρικές παλάμες μαύρου χρώματος. «Οι γυναίκες καταγγέλλουν» είναι ο τίτλος του περιοδικού που στον υπότιτλο διερωτάται: «Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: Είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;».

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το εξώφυλλο «σεξιστικό» και «ρατσιστικό», υποχρεώνοντας τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Ούλριχ Ράιτς, να υπερασπιστεί δημόσια την επιλογή της εν λόγω εικόνας:

«Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια συμβολική αναπαράσταση όσων συνέβησαν στην Κολωνία», εξήγησε ο Ράιτς. «Γι' αυτό δείχνουμε μια ταπεινωμένη γυναίκα, που έχει υποβιβαστεί σε σεξουαλικό αντικείμενο -αντιπροσωπεύοντας τις πολλές γυναίκες-θύματα-, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να αμυνθεί» συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι όποιος χαρακτηρίζει ρατσιστικό το εξώφυλλο «φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ερέθισε ακόμη περισσότερο τους επικριτές του περιοδικού, που κατέκλυσαν τα social media με αρνητικά σχόλια, με επίκεντρο τη χρήση του στερεότυπου του κακού «μαύρου» άνδρα που επιτίθεται στη λευκή γυναίκα, και μάλιστα σε ασπρόμαυρη εκδοχή που εντείνει την αντίθεση.

Ειδικότερα, η επικεφαλής των Πρασίνων, Σιμόνε Πέτερ, κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στο γερμανικό Συμβούλιο Τύπου, σχολιάζοντας ότι «η συγκεκριμένη απεικόνιση, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του σεξισμού και του ρατσισμού και παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας του Τύπου». «Δεν μπορεί κανείς να αναφερθεί στη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, χωρίς να καταφύγει σε παλιά στερεότυπα που υποτιμούν τις γυναίκες, και που μέσω του ρατσισμού ενισχύουν τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά προπαγάνδα;» πρόσθεσε.

Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ