Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ








Ο θαυματουργός Πανορμίτης της Σύμης...

...τώρα θα χτυπηθεί το κακό της απιστίας από  Αρχαγγελικό χέρι








Η Μονή γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Πεντηκοστή.

Βορειοδυτικά της Ρόδου δεκαέξι μίλια μακρυά,  βρίσκε­ται ο μικρός παράδεισος τού Αιγαίου,το όμορφο νησί της Σύμης με τους πολλούς κόλπους,όρμους,λιμάνια και ακρωτήρια. Ζωή γε­μάτη ηρεμία, γαλήνη και απλότητα ανάμεσα σε καλό­καρδους ψαράδες και σφουγγαράδες. Και παντού μία ατμόσφαιρα πατροπαράδοτης ευσέβειας.
Στα νότια του νησιού στον μυχό ενός γραφικού λιμανιού προβάλλει χτισμένο επάνω σε βράχους το ιστορικό Μοναστήρι του Πανορμίτη του Αρχάγγελου Μι­χαήλ.


Εκεί φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα του Αρ­χαγγέλου.

Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ θεωρείται ο πατέρας , ο οδηγός , ο φρουρός , ο προστάτης τού Συμιακού λαού. Είναι το καμάρι τους , η δόξα τους , η κορώνα τους. Το καταφύγιο τους σ' όλες τις θλίψεις που τους προξενεί η θάλασσα και η κάθε δυσκολία της ζωής. Τον ευλαβούνται στο έπακρο και του έχουν αφιερώσει πολυάριθμους Ναούς και Μονα­στήρια. 
Το Μοναστήρι τού Πανορμίτη δεν είναι μόνο Συμιακό προσκύνημα και πανδωδεκανησιακό . Η ακτινοβολία της φήμης του Πανορμίτη και της Ιεράς Μονής του έχει απλωθεί έξω από τη Σύμη και την Ελλάδα , ακόμη και σε μακρινές χώρες. Όλο τον χρόνο καταφθάνουν εκεί χιλιάδες προσκυνητές.










Βάζουν σ' ένα ξύλινο κιβώτιο κερί,λιβάνι,λάδι, χρήματα,χαρτί με ονόματα τάματα,το κλείνουν καλά, πλησιάζουν στην άκρη τού πλοίου και με προσευχές, με ψαλμωδίες — «Των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγε...» — και θρησκευτική κατάνυξη το πετούν στην θάλασσα, για να το παραλάβει αυτή και να το οδηγήσει στο Μοναστήρι του Πανορμίτη.
Του απέδωσαν επίσης της προσωνυμία του Προστάτη και Βοηθού των θαλασσινών (ναυτικών, ψαράδων, σφουγγαράδων) όχι μόνο των Δωδεκανήσων, αλλά και των νησιών και λιμανιών όλου του Αιγαίου .










Το παιδάκι μου ΄γαπώ Τίνα θα ΄βρω να το πω ΄Α το πω της Παναγιάς ΄Α του δώννει την υγειά.΄Α το πω και του Σωτήρη, ΄Α το κάμει νοικοκύρη. ΄Α το πω του Παερμιώτη, ΄Α ΄ρτει κάτω να το γλέπει.


Στις βαφτίσεις που γίνονται στο Καθολικό της Μονής του Πανορμίτη οι γονείς του παιδιού ύστερα από τάξιμο βάζουν νονό και τον ίδιο τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη. 
Στις περιπτώσεις αυτές ο Ηγούμενος της Μονής ή ο ιερέας που θα τελέσει το Μυστήριο της Βάφτισης παίρνει από το Ιερό μια εικόνα του Αρχαγγέλου , δένει επάνω της την άκρη μιας μακριάς άσπρης κορδέλας , στερεώνει της άλλη της άκρη στην κολυμβήθρα και δίνει την εικόνα σε ένα αγόρι να την κρατάει και να στέκει πλάι στους αναδόχους. 
Με τον τρόπο αυτό ο Πανορμίτης γίνεται συνανάδοχος και παίρνει υπό την προστασία του το νεοφώτιστο. 
Πανορμίτης,Παερμιώτης,Μιχαλία,Μιχαλάκενα,τα ονόματα που παίρνουν τα παιδιά με το τάμα.





Το πλήθος των θαυμάτων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη σε διάφορες περιστάσεις (κινδύνου ναυαγίου ή πνιγμού στη θάλασσα,ασθένειας, οικογενειακών προβλημάτων,οικονομικής δυσπραγίας) τον καθιέρωσε σε Πολιούχο της Σύμης και προσέδωκε μεγάλη αίγλη στη Μονή του,στο λιμάνι του Πανόρμου της Σύμης. 







Το μοναστήρι έχει εξελιχθεί σε μεγάλο κτιριακό συγκρότημα,μέσα στο πράσινο. Η ύπαρξη της ιστορικής μονής στο 15ο αιώνα επιβεβαιώνεται από ένα χειρόγραφο του 1460, που σωζόταν έως το 1862. Την ίδρυση της μονής Πανορμίτη η λαϊκή παράδοση την συνδέει με την ευλάβεια του συμιακού λαού. Το μοναστήρι ενίσχυσε την Ελληνική Επανάσταση,όπως αναφέρει η παράδοση.


Στην Ι. Στη Μονή έχουν ιδρυθεί δύο μουσεία,ένα εκκλησιαστικής τέχνης και ένα λαογραφικό. Υπάρχει,επίσης Βιβλιοθήκη με μεταβυζαντινά χειρόγραφα. 
Η Μονή φιλοξενεί τα καλοκαίρια στα κελιά της μεγάλο αριθμό παραθεριστών προσφέροντας κάθε άνεση έναντι χαμηλού μισθίου.



Έχει πλούσιο κοινωνικό έργο,το γηροκομείο  που ίδρυσε ο Ηγούμενος Γαβριήλ χρησιμεύει σήμερα για να  βοηθάει άπορες οικογένειες  προσφέροντας εργασία,xορηγεί υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και φοιτητές,φιλοξενεί απόρους.

Το παιδάκι μου ΄γαπώ Τίνα θα ΄βρω να το πω ΄Α το πω της Παναγιάς ΄Α του δώννει την υγειά.΄Α το πω και του Σωτήρη, ΄Α το κάμει νοικοκύρη. ΄Α το πω του Παερμιώτη, ΄Α ΄ρτει κάτω να το γλέπει.


Το παιδάκι μου ΄γαπώ Τίνα θα ΄βρω να το πω ΄Α το πω της Παναγιάς ΄Α του δώννει την υγειά.΄Α το πω και του Σωτήρη, ΄Α το κάμει νοικοκύρη. ΄Α το πω του Παερμιώτη, ΄Α ΄ρτει κάτω να το γλέπει.






  
                                              ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!




                                                                                                                    ΣΥΜΗ (ΜΕΡΟΣ Β΄)
                                                        




Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο:

  1. Άγιε Ταξιάρχη Μιχαήλ, πρέσβευε υπέρ ημών, υπέρ υγείας, μετανοίας και σωτηρίας των ψυχών μας. Αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ