Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Μία νέα περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου, ανακαλύφθηκε!



ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΠΟΛΟΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ; Πώς μπορούμε να διορθώνουμε τα λάθη μας;
Μία νέα περιοχή του εγκεφάλου, μάλλον μοναδική στους ανθρώπους, έχουν ανακαλύψει Βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, στις 28 Ιανουαρίου. Κατά τους ειδικούς, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις ανώτερες διαδικασίες σκέψης και κυρίως, για την αναγνώριση των λαθών μας.
Η νέα περιοχή του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να είναι μοναδική στους ανθρώπους, με κόκκινο χρώμα (Credit: University of Oxford)
Η νέα περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου ονομάζεται πλευρικός μετωπιαίος πόλος. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των συγγραφέων της μελέτης, Matthew Rushworth, είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με τις διαδικασίες που μας επιτρέπουν να μπορούμε να προγραμματίζουμε δράσεις και να έχουμε γνωστική ευελιξία, αλλάζοντας τις αποφάσεις μας.
Πρόκειται για σφαιρική περιοχή, μέρος του μετωπιαίου φλοιού – ενός μεγαλύτερου τμήματος του εγκεφάλου, το οποίο μελέτες έχουν συνδέσει με την ανώτερη σκέψη. Η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του εγκεφάλου, αναλύει αποφάσεις που δεν έχουμε πάρει, οι οποίες ίσως να ήταν καλύτερες, επισημαίνοντάς μας την κακή επιλογή μας.

MRI σε ανθρώπους και πιθήκους
Για τη μελέτη τους, ο Rushworth και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες (MRI) 25 ατόμων ηλικίας 20 ετών, χαρτογραφώντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ τις συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων περιοχών του μετωπιαίου φλοιού και χωρίζοντάς τον σε 12 περιοχές, κοινές σε όλους τους συμμετέχοντες.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την χαρτογραφημένη περιοχή των ανθρώπινων εγκεφάλων με την αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου 25 πιθήκων του είδους Μακάκος ο μουλάττος. Όπως φάνηκε, οι εγκέφαλοι των μαϊμούδων ήταν εντυπωσιακά παρόμοιοι με τους ανθρώπινους, όσον αφορά σε 11 από τις 12 περιοχές που είχαν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες.
Όμως, η δωδέκατη περιοχή, ο πλάγιος μετωπιαίος πόλος, απουσίαζε από τον εγκέφαλο των 25 Μακάκων. Επιπροσθέτως, ο μετωπιαίος φλοιός στους ανθρώπους βρέθηκε να είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τα ακουστικά μέρη του εγκεφάλου, σε σχέση με τους Μακάκους. Γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με την ικανότητά μας να μιλάμε και την αντίστοιχη ανικανότητα των πιθήκων.

Βρήκαμε την περιοχή του εγκεφάλου που αναγνωρίζει τις κακές αποφάσεις;
Η νέα περιοχή έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός λάχανου Βρυξελλών και σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται ότι είναι εκείνη που βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν αν έχουν πάρει κακές αποφάσεις και είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας για το είδος της σκέψης που μας επιτρέπει να επιλέγουμε διορθωτικές κινήσεις ή ένα διαφορετικό τρόπο δράσης.


Συγκεκριμένα, όσο άλλες περιοχές του εγκεφάλου παρακολουθούν πόσο καλά δουλεύουν για εμάς οι αποφάσεις μας, αυτή η νέα δομή μάς επιτρέπει να σκεφτόμαστε “τι διαφορετικό θα μπορούσαμε να κάνουμε” σε κάθε περίπτωση. Με απλά λόγια, αυτή η περιοχή αξιολογεί πόσο καλές είναι οι αποφάσεις που δεν πήραμε.
Μπορεί να φαίνεται άσκοπο να υπάρχει περιοχή του εγκεφάλου που μας ενημερώνει για το πόσο καλές είναι οι επιλογές που δεν έχουμε κάνει. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Rushworth στον Guardian, για να κάνουμε κάτι αποτελεσματικά, καλό είναι να αναλύουμε τους υπόλοιπους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Έτσι, διορθώνουμε ενδεχόμενα λάθη μας.

Ή μήπως πρόκειται για την (τυχαία) ανακάλυψη της συνείδησης;
Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πλάγιος μετωπιαίος πόλος είναι, απλώς, ένα άλλο όνομα για τη …συνείδηση! Όπως ο συντάκτης του Independent, John Walsh, ο οποίος, σε ένα μάλλον χιουμοριστικό άρθρο, χαρακτηρίζει τη νέα περιοχή του εγκεφάλου σαν “το αγγελάκι και το διαβολάκι που κάθονται στους ώμους του και ψιθυρίζουν στα αυτιά του”.
Στηρίζει, μάλιστα, την παρομοίωσή του στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουμε δύο πλευρικούς μετωπιαίους πόλους, έναν πάνω και πίσω από κάθε φρύδι. Και συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί από τις θρησκείες σαν κάτι υπερφυσικό, το οποίο μας έχει παραχωρηθεί από τον Θεό, για να ξεχωρίζουμε την αμαρτία από το καλό, έχει πλέον βρεθεί.
Όπως σημειώνει, η ανακάλυψη των Βρετανών ερευνητών “δεν είναι κάποια μικρή επανάσταση της γνωστικής νευροεπιστήμης”. “Αυτό έχει να κάνει με το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος. Αυτό έχει να κάνει με τη σύνδεση του εγκεφάλου στην ηθική. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες της Οξφόρδης, χωρίς προφανώς να συνειδητοποιούν τι έχουν κάνει, έχουν εντοπίσει τη συνείδηση”.








Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ