Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Η πρώτη καταδυτική στολή «δια χειρός ντα Βίντσι»!

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο μεγαλύτερος εφευρέτης στην ιστορία, όπως αποδεικνύεται από τα σκίτσα και τα διαγράμματα από τις εφευρέσεις του, τα οποία σώζονται σε σημειωματάρια του. Ο ίδιος, όμως, ή δεν ήταν ποτέ σε θέση να πείσει κάποιον από πλούσιους προστάτες του να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των σχεδίων του είτε έχασε το ενδιαφέρον για την κατασκευή τους.
Ως αποτέλεσμα, σχεδόν καμία από τις εφευρέσεις του δεν κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και αυτό είναι κρίμα, γιατί τα σχέδια του Ντα Βίντσι ήταν θεαματικά μπροστά από την εποχή του και εάν είχαν κατασκευαστεί, θα μπορούσαν να έχουν ξεσηκώσει την ιστορία της τεχνολογίας, αν και τα περισσότερα μπορεί να ήταν αδύνατο να φτιαχτούν με τα μέσα που ήταν διαθέσιμα τον 15ο και 16ο αιώνα.


Τα επόμενα χρόνια, όμως, οι μηχανικοί άρχισαν να κατασκευάζουν τις εφευρέσεις τους,μεταξύ των οποίων και τις πρώτες στολές κατάδυσης (τα περίφημα καταδυτικά σκάφανδρα), οι οποίες έχουν τη βάση τους στα σχέδια του διάσημου ζωγράφου. Ενώ ζούσε στη Βενετία, στα τέλη του 15ου αιώνα, ο Ντα Βίντσι επινόησε μια «θεότρελη» ιδέα για την απώθηση των εχθρικών πλοίων: Να στέλνει άντρες στο βυθό του λιμανιού με δερμάτινες στολές κατάδυσης, οι οποίοι θα έκαναν μεγάλες τρύπες στα κύτη των πλοίων του εχθρού!


Και αν αυτό στις μέρες μας δεν ακούγεται παράξενο, επειδή είναι πλέον αρκετά κοινό βατραχάνθρωποι σε σκάφανδρα να συμμετέχουν σε υποβρύχια σαμποτάζ, στην εποχή του Ντα Βίντσι, ωστόσο, η ιδέα ήταν ανήκουστη. Οι δύτες του Ντα Βίντσι θα ανέπνεαν μέσα από σωλήνες, οι οποίοι θα ήταν συνδεδεμένοι με ειδικές κατασκευές γεμάτες αέρα στην επιφάνεια του νερού, φορώντας, παράλληλα, ειδικές κάσκες από γυαλί που θα τους βοηθούσαν να δουν κάτω από το νερό.


Σε μια άλλη εκδοχή της έννοιας, οι δύτες θα ανέπνεαν μέσα από φλασκιά κρασιού τα οποία θα ήταν γεμάτα αέρα! Και στις δύο περιπτώσεις, οι δύτες θα είχαν μαζί τους ένα μπουκάλι για να μπορούν να ουρούν, έτσι ώστε να μένουν κάτω από το νερό επ’ αόριστον! Το σχέδιο του Ντα Βίντσι δεν ήταν, λοιπόν, μόνο εφικτό – ήταν και πρακτικό! Ωστόσο, αυτές οι στολές κατάδυσης δεν κατασκευάστηκαν ποτέ επειδή το ενετικό ναυτικό απέκρουσε τους εισβολείς διά θαλάσσης πολύ πριν το υποβρύχιο σαμποτάζ του Ντα Βίντσι καταστεί αναγκαίο!
Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ