Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Συσσωματώματα ξύλου ή pellet ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης


Το πετρέλαιο θέρμανσης στην χώρα μας αυτό το χειμώνα έχει βαλθεί, με την βοήθεια τον σωτήρων μας, να γίνει είδος προς εξαφάνιση από τις δεξαμενές μας. Έτσι όλοι άρχισαν να ψάχνονται για εναλλακτικές λύσεις.Το πρόβλημα με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  θα είναι εντονότερο στην βόρεια Ελλάδα λόγω κλιματικών συνθηκών. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την ανεργία και τα συνεχή οικονομικά μέτρα θα δημιουργήσουν ένα “εκρηκτικό” χειμώνα.
Δυστυχώς και στο τομέα της θέρμανσης τόσες δεκαετίες βασιστήκαμε σε ένα πλήρως εξαρτημένο από το πετρέλαιο, μοντέλο και τα τελευταία χρόνια  από τα κλιματιστικά. Κάθε σοβαρό κράτος σχεδιάζει με ορίζοντα δεκαετιών την απεξάρτηση του από τα ορυκτά καύσιμα ώστε σταδιακά να γίνει η μετάβαση και να εκπαιδευτεί ο κόσμος στην νέα κατάσταση. Επαναλαμβάνω κάθε σοβαρό κράτος!
Ιδιαίτερα εμείς σαν χώρα έχουμε πλούσιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε όλους τους τομείς.
Στον τομέα της θέρμανσης το κύριο υλικό  είναι η στερεή βιομάζα σε όλες της τις μορφές. Από την ανεπεξέργαστη με μορφή καυσόξυλου ή πριονιδιών μέχρι την επεξεργασμένη μορφή της που είναι οι μπρικέτες και τα συσσωματώματα ξύλου(πέλλετ).Για τα μεν ξύλα όλοι μας έχουμε δει κάποια στιγμή της ζωής μας κάπου ξυλόσομπες ή τζάκια να τα καίνε και να ζεσταίνουν κάποιο χώρο.Οι μπρικέτες και τα πέλλετ τα τελευταια χρόνια εμφανίστηκαν στην ζωή μας και οι περισσοτεροι αγνοούν την ύπαρξη τους και χρήση τους.Οι μπρικέτες μπορούν να καούν σε οποιοδήποτε τζάκι ή ξυλόσομπα ή ξυλολέβητα χωρίς καμιά μετατροπή.
Ουσιαστικά είναι συμπιεσμένα πριονίδια με μορφή κυλινδρική ή μορφή τούβλου.Τα πέλλετ είναι συμπιεσμένα πριονίδια κυλινδρικής μορφής 6-8 χιλιοστά διάμετρο και μήκος 10-15 χιλιοστά. Έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σε μορφή που μπορούμε να τη διαχειριστούμε πολύ εύκολα, έχει σταθερό σχήμα, χαμηλή υγρασία και παράγει πολύ λίγη στάχτη κατά την καύση τους, είναι οικονομικό και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ. Προέρχεται από υπολείμματα ξυλείας που συμπιέζονται σε ειδικές μηχανές και παίρνουν το σχήμα που βλέπετε.
Επειδή κατά την καύση τους το CO2 που εκπέμπεται είναι αυτό που δέσμευσαν τα φυτά κατά τη διάρκεια της ζωής τους λέμε ότι το ισοζύγιο του CO2 είναι μηδενικό σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα που προσθέτουν CO2 στην ατμόσφαιρα παίρνοντας το από το υπέδαφος της γης.
Αυτά τα θεωρητικά βέβαια σήμερα ενδιαφέρουν λίγους ,τους περισσότερους τους ενδιαφέρει αν έχουν μικρότερο κόστος θέρμανσης με τη χρήση τους. Η φθηνότερη καύσιμη ύλη είναι τα καυσόξυλα μετά έρχονται τα πέλλετ και ύστερα τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα (υγραέριο,φυσικό αέριο,πετρέλαιο) και τέλος το ηλεκτρικό (επειδή σε λίγο θα πληρώνουμαι και περιβαλλοντικά τέλη στην τιμή του).
Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η τιμή αγοράς των νέων σομπών,λεβήτων πέλλετ το οποίο βέβαια θα αποσβεστεί σε πολύ λίγα χρόνια με τις υπάρχουσες τιμές καυσίμων.Η θερμιδική απόδοση των πέλλετ είναι περίπου 4500 θερμίδες ανά κιλό και με βάση αυτή έχουμε μια σχέση σε σχέση με το πετρέλαιο : 1 λίτρο πετρελαίου δίνει ίδια ζέστη με 2,1 κιλά πέλλετ (χωρίς να υπολογίσουμε απόδοση σόμπας,λέβητα). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά που θα καλύψει κάθε γούστο και ανάγκη για θέρμανση χώρων.
Το θέαμα της καύσης του πέλλετ στη σόμπα είναι όντως μαγευτικό,θα έλεγα  ίσως πιο όμορφο και από του τζακιού. Έχει πεντακάθαρη φλόγα,καθόλου καπνό από το μπουρί, πολύ λίγη στάχτη και μηδαμινή συντήρηση.
Τονίζω ότι αν πιάνουν τα χέρια σας ή κάποιου φίλου σας η εγκατάσταση είναι το ίδιο απλή με μιας ξυλόσομπας.



Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ