Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Πως μπορούν δύο χέρια να αλλάξουν τον κόσμο




Πέντε μοναδικές στιγμές που δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια και σφράγισαν την παγκόσμια ιστορία.

Κίνα, Φεβρουάριος 1972 : Ρίτσαρντ Νίξον- Μάο Τσε Τουνγκ

«Η εβδομάδα που άλλαξε τον κόσμο» χαρακτήρισε ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον το διάστημα από 21 μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 1972 που τον έφερε στην Κίνα για την ιστορική του συνάντηση με τον Μάο Τσετούνγκ.


Η συνάντηση θεωρήθηκε διπλωματικός θρίαμβος. Μετά από χρόνια αμοιβαίας εχθρότητας και καχυποψίας, με την ιστορική αυτή χειραψία γεφυρώθηκε το χάσμα ανάμεσα στον ασιατικό γίγαντα και την αμερικανική υπερδύναμη, οι ΗΠΑ «έβγαλαν από την μέση» έναν σύμμαχο του Βόρειου Βιετνάμ, ενώ επιταχύνθηκε η ήττα της ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο. Η χειραψία αυτή άνοιξε ακόμα τον δρόμο για τη μεταμόρφωση της κομουνιστικής Κίνας σε εταίρο του διεθνούς καπιταλισμού.


Ισραήλ, Νοέμβριος 1977: Ανουάρ Σαντάτ - Μεναχέμ Μπέγκιν

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας Άραβας ηγέτης σφίγγει το χέρι Ισραηλινού προέδρου. Τον Νοέμβριο του 1977, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ επισκέπτεται το Ισραήλ και γίνεται δεκτός από τον Μεναχέμ Μπέγκιν, παρά τις κάκιστες σχέσεις των δύο χωρών, λόγω των εδαφικών διαφορών και τους πολέμους για την Χερσόνησο του Σινά και Λωρίδα της Γάζας.


Δεκαέξι μήνες μετά το ταξίδι του Σαντάτ στο Ισραήλ και την ιστορική πρώτη χειραψία των δύο ηγετών, οι δύο πλευρές υπογράφουν την ισραηλινο-αιγυπτιακή Συνθήκη Ειρήνης.
Ο Σαντάτ κέρδισε για το επίτευγμα του το Νομπέλ Ειρήνης αλλά οι Άραβες τον μίσησαν, ως προδότη. Η σύνθηκη οδήγησε στην αποβολή της Αιγύπτου από την Αραβική Ένωση (νυν Αραβικό Σύνδεσμο) και στη δολοφονία του Σαντάτ από φονταμενταλιστές συνωμότες αξιωματικούς στις 6 Οκτωβρίου 1981.

Ρωσία, Ιούνιος 1988: Ρόναλντ Ρέιγκαν – Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Το 1985, αρχίζουν στη Γενεύη οι συνομιλίες ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον ηγέτη της Σοβιετικής Ρωσίας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Αυτές οι επαφές θα οδηγήσουν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.


Τον Δεκέμβριο του 1987 ο ηγέτης της Πεστρόϊκα επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο και τον Ιούνιο του 1988 ο Γκορμπατσόφ υποδέχεται στο Κρεμλίνο τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι δύο άνδρες δίνουν τα χέρια και υπογράφεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ το πρώτο σύμφωνο πυρηνικού αφοπλισμού. Μία νέα εποχή ανοίγεται ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Κέηπ Τάουν, Μάιος 1990: Νέλσον Μαντέλα - Φρεντερίκ Ντε Κλερκ

Μόλις τρεις μήνες μετά την αποφυλάκιση του, ο Νέλσον Μαντέλα συναντάται στο Κέηπ Τάουν με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Οι δύο άνδρες δίνουν μια ιστορική χειραψία που συμβολίζει την αρχή του τέλους του απαρτχάιντ στη χώρα.



Οι δύο άντρες θέτουν τις βάσεις για την απάλειψη του φυλετικού διαχωρισμού και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Νέλσον Μαντέλα γίνεται ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Το απαρτχάιντ καταργήθηκε οριστικά στη Νότιο Αφρική στις 30 Ιουνίου 1991 και ο Μαντέλα μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Λευκός Οίκος, Σεπτέμβριος 1993: Γιτζάκ Ράμπιν - Γιάσερ Αραφάτ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν ανταλλάσσει - για πρώτη φορά δημοσίως - χειραψία ειρήνης με τον προαιώνιο «εχθρό», τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, υπό το ικανοποιημένο βλέμμα του Μπιλ Κλίντον.


Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ο Ράμπιν συναντήθηκαν στο ουδέτερο έδαφος του Λευκού Οίκου στις 13 Σεπτεμβρίου το 1993, και επικύρωσαν με αυτή την ιστορική χειραψία την Συνθήκη του Όσλο, που οδήγησε στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής Αρχής, στην οποία και παραχωρήθηκαν περιοχές της λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Το 1994 Ραμπίν έλαβε από κοινού με τον Γιάσερ Αραφάτ το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία που αποσκοπούσε στο τέλος της αραβο-ισρηλινής σύρραξης. Λίγο αργότερα ο Ραμπίν δολοφονήθηκε από τον ακρο-δεξιό Ισραηλινό εξτρεμιστή Yigal Amir.


Λιβύη, Μάρτιος 2004: Τόνυ Μπλερ – Μουαμάρ Καντάφι

Στις 25 Μαρτίου του 2004, ο Μουαμάρ Καντάφι υποδέχεται στην βεδουίνικη τέντα του στην Τρίπολη τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ - τον πρώτο που επισκέφτηκε την Λιβύη τα τελευταία εξήντα ολόκληρα χρόνια - λίγους μήνες μετά την δέσμευση του Λίβυου ηγέτη προς τις ΗΠΑ και την Βρετανία (στα τέλη του 2003) πως θα καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.


Η συνάντηση των δύο ηγετών και η χειραψία χαρακτηρίστηκαν «ιστορικής» σημασίας και σηματοδότησαν την «επιστροφή» της Λιβύη στην διεθνή κοινότητα.


Ιρλανδία, Ιούνιος 2012 : Βασίλισσα Ελισάβετ - ΙRA

Δεκατέσσερα χρόνια αφότου ο IRA τερμάτισε τον πόλεμό του εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας, η βασίλισσα Ελισάβετ συναντά στις 27 Ιουνίου στο Μπέλφαστ, τον πρώην διοικητή του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA)


Η χειραψία ανάμεσα στην Ελισάβετ και τον Μάρτιν Μακγκίνες – τωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας που ελέγχεται από τη Βρετανία - καταγράφηκε στην παγκόσμια ιστορία ως «ιστορική» καθώς είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα ορόσημα σε μια ειρηνευτική διαδικασία, η επιτυχία της οποίας θεωρήθηκε πρότυπο για τον κόσμο.
Ο IRA πολέμησε τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρειο Ιρλανδία επί 30 χρόνια, χρονική περίοδο στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι.











Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ