Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Ένας «τρομακτικά» παραστατικός πίνακας της Αναγέννησης και τα μυστικά το

Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπός............. 
Είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους (και τρομακτικούς) πίνακες της Αναγέννησης.
Υπολογίζεται ότι το σπουδαίο αυτό τρίπτυχο δημιουργήθηκε μεταξύ του 1490 και του 1510, σε μια εποχή που ο Bosch ήταν στο απόγειο της καλλιτεχνικής του καριέρας.
Το πρώτο φύλλο του πίνακα απεικονίζει τη δημιουργία και την ιστορία του Αδάμ και της Εύας. Το κεντρικό φύλλο είναι ένα τοπίο που θυμίζει κήπο γεμάτο με φανταστικά πλάσματα και γυμνές ανδρικές και γυναικείες φιγούρες, ανάμεσα σε διάφορα ζώα, φυτά, και φρούτα.
Το εντυπωσιακότερο κομμάτι του πίνακα, όμως, είναι μάλλον το τελευταίο, το οποίο είναι μια απεικόνιση της κόλασης και της καταδίκης, γεμάτο διαβόλους και δαίμονες να βασανίζουν με φρικτούς τρόπους τα θύματά τους.
Αλλά κάπου στη μέση όλης αυτής της εικονικής φρίκης, μπορεί κανείς να διακρίνει μια παρτιτούρα που είναι τυπωμένη πάνω στα οπίσθια ενός “αμαρτωλού”. Ο κόσμος της τέχνης για κάποιο λόγο αγνόησε αυτή η παράξενη λεπτομέρεια, μέχρι που μια blogger, η Amelia, παρατήρησε τη μελωδία και αποφάσισε ότι άξιζε τον κόπο να την παίξει και να την ηχογραφήσει.

Σκηνή από το τρίτο φύλλο του Κήπου των Επίγειων Απολαύσεων. Κάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε ολόκληρο τον πίνακα σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Αν λοιπόν ρωτούσαμε τον Μπός ποιος είναι ο ήχος της κολάσεως, μάλλον θα μας σιγοτραγουδούσε το παρακάτω:
πηγηShare
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ