Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Παιδική διατροφή... μακρυά από το σπίτι


Μήπως ψάχνετε τρόπους για να καλύψετε τα 'κενά' στη διατροφή του παιδιού σας, ακόμη και όταν βρίσκεστε... στο δρόμο; Αλήθεια, τι θα μπορούσατε να επιλέξετε όταν το περιβόητο 'μαμά πεινάω' σας βρίσκει εκτός σπιτιού;
Να είστε προετοιμασμένοι: 'Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν', λέει το γνωστό ρητό και εσείς ως.. 'φρόνιμοι' γονείς, καλό θα ήταν να προνοείτε βάζοντας στην τσάντα σας, ή στο σακίδιο των παιδιών σας θρεπτικά γεύματα που θα τους δώσετε όταν πεινάσουν. Ένα μικρό σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί, ντομάτα και μαρούλι, ένα κομμάτι σπιτικής πίτας ή κέικ σε συνδυασμό με ένα φρούτο, είναι κάποιες επιλογές γευμάτων, ενώ μία μπανάνα και ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα θρεπτικό σνακ, που θα καταναλώσουν τα παιδιά ενδιάμεσα από τα μεγάλα γεύματα. Έτσι, και θα ανεφοδιαστούν με ενέργεια και θα συνεχίσετε τη βόλτα σας χωρίς γκρίνια μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψετε στο σπίτι.
Της τελευταίας στιγμής: Αν πάλι η λιγούρα σας βρίσκει απροετοίμαστους και χωρίς 'εφόδια', φροντίστε να κάνετε τις πιο συμφέρουσες επιλογές από όλες τις απόψεις. Οι τυρόπιτες και τα κρουασάν μπορεί να είναι εύκολη λύση, όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι φορτώνουν τα παιδιά με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Ακόμη και όταν είστε έξω, βρείτε 'έξυπνα' τρόφιμα που όχι μόνο θα διώξουν την πείνα, αλλά θα προσφέρουν και θρεπτικά συστατικά. Στην περίπτωση που μπείτε στο φούρνο, μπορείτε να αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα σταφιδόψωμο, το οποίο θα συνδυάσετε με έναν 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι ή κοκτέιλ φρούτων όπως μήλο, πορτοκάλι, βερίκοκο και αχλάδι. Αν πάλι καταφύγετε στο περίπτερο, αποφύγετε τα πατατάκια και προτιμήστε crackers ολικής αλέσεως τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με ένα σοκολατούχο γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
Όρεξη για γλυκό; Στην περίπτωση που η επιθυμία για κάτι γλυκό είναι έντονη, μην του χαλάσετε το χατίρι. Άλλωστε τα γλυκά, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο, έχουν και αυτά θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή. Κάποιο μπισκότο ολικής αλέσεως, ένα ρυζόγαλο ή κάποιο παιδικό γιαούρτι από το περίπτερο, ακόμη και ένα milkshake από φρέσκο γάλα που θα βρείτε στην καφετέρια, θα μπορούσαν να καλύψουν την ανάγκη του για γλυκιά γεύση. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενδώσετε στη νέα τάση της μόδας και να επιλέξετε ένα παγωμένο γιαούρτι, το οποίο όμως καλό θα ήταν να 'ενισχύσετε' με κομμάτια φρέσκων φρούτων, λίγο μέλι ή γλυκό του κουταλιού και να αποφύγετε τα πολλά σοκολατοειδή που θα το φορτώσουν με θερμίδες.
Extra Tips: Το φαγητό 'στα όρθια' δεν προσφέρει το ίδιο αίσθημα κορεσμού, όπως αυτό που θα καταναλώνατε στο τραπέζι του σπιτιού σας. Ακόμη λοιπόν και αν είστε στο δρόμο, φροντίστε να βρείτε κάποιο ήσυχο μέρος και να καθίσετε μέχρι να ολοκληρώσει το παιδί το γεύμα του. 'Εκμεταλλευτείτε' το φαγητό απέξω για να εντάξετε στη διατροφή του παιδιού σας τρόφιμα που μέχρι τώρα αρνούνταν να καταναλώσει. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να κόψετε μικρά κομματάκια ψαριού, να τα πολτοποιήσετε και αφού τα αναμείξετε με λίγο γιαούρτι να τα χρησιμοποιήσετε ως μία θρεπτική σος για το τοστ που θα πάρει μαζί του. Δώστε στο παιδί σας υγιεινές εναλλακτικές σχετικά με το τι θα φάει. Ακόμη και αν το δίλημμα είναι ‘γιαούρτι ή φρούτο’, σίγουρα θα εκτιμήσει το ότι είχε δικαίωμα... επιλογής.








Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ