Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

«Tongkonan» σπίτια ή πλοία.......διαλέξτε.....!

Τα σπίτια «tongkonan» είναι οι παραδοσιακές κατοικίες της φυλής των ιθαγενών Torajan, που ζουν στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το σχήμα βάρκας που έχουν, εμπνευσμένο από τα πλοία των Βίκινγκ.
Η κατασκευή του tongkonan είναι μια κοπιαστική εργασία, καθώς απαιτείται το χτίσιμο του σπιτιού πάνω σε πασσάλους, εξ ολοκλήρου από ξύλο, ενώ η «μυτερή» στέγη διαμορφώνεται επάνω σε ένα καμπύλο τόξο που σκεπάζεται από μπαμπού, και χρειάζεται συνήθως τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας.

Το εσωτερικό των σπιτιών είναι λιτό, με το ξύλο να κυριαρχεί παντού, ενώ η εξωτερική διακόσμηση του σπιτιού γίνεται με διάφορα χρώματα και σχέδια (κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο), ανάλογα με τη θέση που έχει κάθε οικογένεια στην τοπική κοινωνία.
Στην αρχική κοινωνία των Torajan, μόνο οι ευγενείς είχαν το δικαίωμα να χτίσουν ένα tongkonan, ενώ ο λαός μπορούσε να έχει ένα παρόμοιο σπίτι αλλά μικρότερο σε μέγεθος, λιγότερο περίτεχνο και περιορισμένο στη διακόσμηση.

Η εθνογραφική έρευνα ανθρωπολόγων απέδειξε ότι το παράξενο αυτό αρχιτεκτονικό σχέδιο έχει τις ρίζες του στους πρώτους Torajan που μετανάστευσαν στο Sulawesi με βάρκες από την ηπειρωτική νοτιοανατολική Ασία και θέλησαν στη συνέχεια να φτιάξουν τα σπίτια τους σε μορφή σκαφών, συμβολικά των παραδόσεών τους.
Στις μέρες μας, οι Ινδονήσιοι διατηρούν την παράξενη αυτή αρχιτεκτονική των σπιτιών για τουριστικούς κυρίως λόγους, με το χωριό Tana Toraja να κρατάει τα σκήπτρα στην παρουσίαση των πιο εντυπωσιακών tongkonan της χώρας.Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ