Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Αποθέματα νερού στην καρδιά της Σαχάρας!Οι Ounianga Lakes είναι ένα σύμπλεγμα 18 λιμνών που βρίσκονται στην καρδιά της ερήμου Σαχάρας, σε μια εξαιρετικά άνυδρη περιοχή στο βόρειο Τσαντ, όπου οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις είναι όχι περισσότερο από 2 mm.
Η διατήρησή τους εξαρτάται από τον όγκο των νερών που υπάρχουν «αποθηκευμένα» υπόγεια της ερήμου και έπεσαν στην περιοχή αυτή κατά τους αρχαίους χρόνους, όταν το κλίμα της Σαχάρας ήταν πολύ πιο υγρό από ότι είναι σήμερα.«Χιλιάδες χρόνια πριν, η περιοχή ήταν μια ενιαία μεγάλη λίμνη», λένε οι επιστήμονες, «ενώ με την πάροδο των χρόνων το κλίμα άλλαξε και η λίμνη συρρικνώθηκε. Επιπλέον, μεγάλοι όγκοι άμμου χώρισαν τη μεγάλη αυτή λίμνη σε πολλές μικρότερες. Οι 18 λίμνες είναι αυτές που παραμένουν εκεί σήμερα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο».


Επειδή στην περιοχή επικρατούν καθόλη τη διάρκεια του έτους μεγάλη ζέστη και δυνατοί άνεμοι, οι ρυθμοί εξάτμισης του νερού των λιμνών είναι μεγάλοι. Παρόλα αυτά η υπόγεια κοίτη είναι αρκετά μεγάλη για να εξακολουθεί να παρέχει αρκετό νερό στις λίμνες, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το υπόγειο υδρολογικό σύστημα είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει βρεθεί να υπάρχει σε ένα τέτοιο άγονο και ερημικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της Σαχάρας, και συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ