Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ξέρατε ότι η διατροφή είναι μία εγκεφαλική «μάχη»;



Η αιώνια πάλη του «καλού» και του «κακού» στο μυαλό μας μαίνεται ακόμα και όταν πασχίζουμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός υγιεινού γεύματος ή μιας θερμιδικής «βόμβας», εκτιμούν οι ειδικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech).
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος δελεάζεται από μια ανθυγιεινή διατροφική επιλογή αυτομάτως ενεργοποιούνται διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Όπως εξηγούν, η «αγγελική» περιοχή του εγκεφάλου οδηγεί το άτομο στο ζύγισμα μεταξύ ανθυγιεινών και υγιεινών επιλογών. Αν και είναι παρούσα σε όλους μας, παρόλα αυτά στα άτομα με ισχυρότερο αυτοέλεγχο εμφανίζεται πιο ενισχυμένη, ενώ είναι ασθενέστερη σε άτομα που δεν μπορούν να ελέγξουν απόλυτα τις παρορμήσεις τους.
«Ένα βασικό ερώτημα της επιστήμης είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν να έχουν αυτοέλεγχο και κάποιοι όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Αντόνιο Ρανγκέλ.
«Από την πλευρά της σύγχρονης νευροεπιστήμης όμως, το ερώτημα γίνεται «τι λαμβάνει χώρα μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν καλούμαστε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση. Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει ακριβώς αυτό το ερώτημα στο πλαίσιο διατροφικών επιλογών, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του», εξηγεί ο ειδικός.
Η ομάδα του δρ. Ρανγκέλ έδειξε στους εθελοντές συνολικά 50 εικόνες φαγητών, από σοκολάτες μέχρι κουνουπίδι. Στη συνέχεια ζήτησαν από αυτούς να αξιολογήσουν κάθε γεύμα τόσο στη γεύση όσο και στην θρεπτική του αξία.
Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου τους και ανάλογα με το τι διάλεγαν και ποια περιοχή δραστηριοποιείτο οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν την «αγγελική» και την «διαβολική» περιοχή του εγκεφάλου τους.
Παρατήρησαν λοιπόν, ότι όσοι είχαν ισχυρό αυτοέλεγχο κατάφερναν να εξισορροπήσουν τη λαχτάρα τους για λιχουδιές επιλέγοντας τελικά ένα υγιεινό γεύμα, σε αντίθεση με όσους δεν χαρακτηρίζονταν για την αυτοκυριαρχία τους, οι οποίοι έτειναν να κάνουν τις μεγαλύτερες διατροφικές παρασπονδίες.








Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ