Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Έγινε κάποτε μια 28η Οκτωβρίου



Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τα παλικάρια μας, αυτούς τους αληθινούς Έλληνες πατριώτες που προτίμησαν την θυσία από την ατίμωση. Την ατίμωση να παραδώσουν έστω και ένα εκατοστό της ΠΑΤΡΙΔΑΣ για να μπορούμε σήμερα εμείς να είμαστε ελεύθεροι........
Τότε όλοι μαζί ενωμένοι κάτω από την Ελληνική Σημαία με ένα κοινό σκοπό την Σωτηρία της Πατρίδας όχι μόνο αμύνθηκαν αλλά περασαν στην αντεπίθεση και έκαναν τον εχθρό να τρέχει σαν φοβισμένο αγρίμι!
Θα σκεφτόταν κανείς, σήμερα είμαστε άξιοι τους, θα μπορούσαμε να σταθούμε απέναντι σε αυτούς τους «γίγαντες ψυχής» και να τους κοιτάξουμε κατάματα; Η απάντηση είναι απλή, είναι η λέξη που χρησιμοποίησαν ΑΥΤΟΙ....................ΟΧΙ!!! Γιατί δυστυχώς, από Έλληνες καταντήσαμε ελληνάρες χρησιμοποιώντας με λάθος τρόπους την Ελευθερία που μας χάρισαν με τον αγώνα τους.  Λησμονήσαμε εύκολα την διαθήκη που μας άφησαν. Την διαθήκη που είχαν παραλάβει από τους απελευθερωτές Μακεδονομάχους, που είχαν πάρει από τους Υπερασπιστές της Βασιλεύουσας και τους Επαναστάτες του 1821, που τους την εμπιστεύτηκαν οι Αρχαίοι μας Πρόγονοι από τα πεδία του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών. Η διαθήκη αυτή είναι μια απλή εντολή «Να αγαπάς και να σέβεσαι τον συνάνθρωπό σου αλλά όχι σε βάρος της Πατρίδας σου»Όπως έγραψε και ο Ι. Δραγούμης «ολοκληρώνεσαι σαν άνθρωπος όταν μπορέσεις να συνδυάσεις με επιτυχία τον σοσιαλιστή και τον εθνικιστή μέσα σου».
Ας ξεχνιόμαστε όμως σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια αποδείξαμε για μια ακόμα φορά ότι σαν Έθνος, σαν Φυλή, σαν Λαός όταν είμαστε ενωμένοι κατορθώνουμε τα πάντα....................
Ηταν 28 Οκτωβρίου 1940 όταν η Ιταλία ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ι. Μεταξά την παράδοση της χώρας. Τις πρώτες πρωινές ώρες , ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Ο διάλογος λυτός:

Μεταξάς: Κι’αν αρνηθούμε να σας δώσουμε την άδεια;

Γκράτσι: Τότε πολύ φοβάμαι οτι θα έχουμε πόλεμο.

Μεταξάς: Πόλεμος λοιπόν!


 Η απάντηση ήταν: ΟΧΙ 


Ένα ΟΧΙ που χειροκροτήθηκε και επικυρώθηκε αμέσως από τον Ελληνικό λαό.

Ένα ΟΧΙ που το πήρε ο Ελληνικός στρατός και το έκανε θρύλο στα βουνά της Β. Ηπείρου.

Διάγγελμα Πρωθυπουργού προς τον Ελληνικόν Λαόν.
28η Οκτωβρίου 1940
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηρά ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Ελληνες, μου εξήτησε σήμερον την 3ης πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ίδιαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζεν την 6η πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο, ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος.
Τώρα θα αποδείξωμεν εαν πράγματι έιμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Ολον το Εθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.
Ιωάννης Μεταξάς

Διάγγελμα της Α.Μ. του Βασιλέως προς τον Ελληνικόν Λαόν.
28η Οκτωβρίου 1940
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως σας ανήγγειλε προ ολίγου υπό ποίους όρους ηναγκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας, επιβουλευθείσης την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
Κατα την Μεγάλην αυτήν στιγμήν είμαι βέβαιος ότι κάθε Ελλην και κάθε Ελληνίς θα εκτελέσωσι το καθήκον των μέχρι τέλους και θα φανώσιν αντάξιοι της ενδόξου ημών ιστορίας.
Με πίστη εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Εθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι τελικής νίκης.
Γεώργιος Β'


Λίγο αργότερα τα ιταλικά στρατεύματα εισέβαλαν στα εδάφη μας από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ώρα 5η πρωινή. Πίσω από τα σκόπευτρα με το δάκτυλο στην σκανδάλη οι φρουροί των προκεχωρημένων φυλακίων προσπαθούσαν να διαπεράσουν το σκοτάδι. Απέναντι σε απόσταση λίγων μέτρων, ο εχθρός μόλις είχε αρχίσει την επίθεσή του. Προτού ακόμη εκπνεύσει τό τελεσίγραφό τους, οι Ιταλοί είχαν εξαπολύσει τις ταξιαρχίες τους και οι πρώτες σφαίρες έσκιζαν την νυκτερινή σιωπή πάνω στα βουνά της Ηπείρου. Εκεί, στην γραμμή των συνόρων σε ένα απομεμακρυσμένο φυλάκιο, στο 21ο φυλάκιο τής Πίνδου στο 51 Σύνταγμα το οποίο είχε σχηματισθεί από Θεσσαλούς, έπεφτε νεκρός ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης, ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων. Ένας φαντάρος που έτυχε να κάνει την πρωινή σκοπιά.
Χωρίς ποτέ να γίνει ήρωας, χωρίς ποτέ να βγεί από την ανωνυμία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι τελευταίες λέξεις του Έλληνα φαντάρου ήταν «τι θ’ απογίνουν τά παιδιά μου;».
Οι Ιταλοί άρχισαν να βομβαρδίζουν τα ελληνικά φυλάκια που βρίσκονταν στις κορυφές της οροσειράς της Πίνδου. Μετά το βομβαρδισμό οι Ιταλοί στρατιώτες άρχισαν να περνούν τα σύνορα. Η εισβολή άρχισε. Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις ο κόσμος ξυπνούσε με τον ήχο των σειρήνων. Κηρύχτηκε επιστράτευση. Τα πανηγύρια στους δρόμους θύμιζαν μάλλον στιγμές ευτυχίας
και όχι πολέμου. Όλος ο κόσμος έτρεχε να καταταγεί και να πολεμήσει. 

Οι εφημερίδες της εποχής με τα πρωτοσέλιδά τους μας δίνουν το κλίμα:
Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ - 28 Οκτωβρίου 1940
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1940: Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες σε πόλεμο με την Ιταλίαν. Το
έθνος σύσσωμον, μνήμον των παραδόσεών του, εις τα επάλξεις! Οι ήρωες του Καπορέττο,
απατεώνες ως πάντοτε, επετέθησαν ημίσειαν ώρα ενωρίτερον της εκπνοής του
τελεσιγράφου. Ο ελληνικός λαός καλείται δι' εμπνευσμένων διαγγελμάτων του βασιλέως
και του κυβερνήτου να πράξη το καθήκον του. Ο εθνικός στρατός, μαχόμενος ηρωϊκώς εις
τα ελληνοαλβανικά σύνορα αμύνεται μετ' επικού θάρρους του πατρώου εδάφους.
Αεροπορικαί επιδρομαί εναντίον των Πατρών, όπου εσημειώθησαν θύματα, της Κορίνθου,
της Ελευσίνος και του Τατοΐου.
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 1940: Η Β' ημέρα του ελληνοϊταλικού πολέμου. Η παγκόσμιος
κοινή γνώμη συγκεκινημένη διά την ηρωικήν στάσιν της Ελλάδος.
Παρασκευή 1 Νoεμβρίου 1940: Η διεθνής προσοχή στρέφεται εις την μάχην της
Ελλάδος. Ολόκληρον το έθνος, στρατός και λαός δεν έχουν παρά ένα σύνθημα: "ΝΙΚΗ!".
Μεγάλαι επιτυχίαι των ελληνικών πολεμικών δυνάμεων. Η ελληνική αεροπορία
εβομβάρδισε και επολυβόλησεν εκ χαμηλού ύψους εχθρικά τμήματα. Εν αερομαχία
κατερρίφθησαν δύο ιταλικά αεροπλάνα και αι ναυτικαί μας δυνάμεις εβομβάρδισαν τα
αλβανικά παράλια.
Εφημερίδα Ασύρματος - 6 Απριλίου 1941

              
Εφημερίδα Ασύρματος - 9 Δεκεμβρίου 1940Ο ελληνικός στρατός, αφού απέκρουσε την ξαφνική επίθεση στα βουνά της Πίνδου, αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες προχώρούσε νικηφόρα και μπήκε στη Βόρεια Ήπειρο, όπου οι Έλληνες κάτοικοι τον υποδέχτηκαν ως ελευθερωτή.. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.
Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.



Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ