Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η γραμμάτικη των σπίνων.........!

perierga.gr - Τα ωδικά πτηνά κελαηδούν με γραμματική & συντακτικό!
Η Ανοιξη έφτασε σε λίγο θα μυρίσει Καλοκαίρι. Τα αυτιά μας  θα ξαναγεμίσουν με τις μελωδίες της φύσης. Οι μελωδικές φωνές των φτερωτών κατοίκων της. Ξέρατε όμως ότι αυτές οι μελωδικές φωνούλες δεν είναι απλώς,
κελάϊδισμα.
Είναι «είδος» γλώσσας με ρήματα ουσιαστικά και άλλα στοιχεία.........  
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Κιότο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience» δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι το προνόμιο να χρησιμοποιούν με άνεση ρήματα, ουσιαστικά και επίθετα αλλά και τα ωδικά πτηνά έχουν τις δικές τους μορφές συντακτικών κανόνων.

Η μελέτη έγινε στους σπίνους της Βεγγάζης και οι ερευνητές ακολούθησαν το εξής πείραμα: Συγκέντρωσαν κελαηδίσματα διαφορετικών σπίνων και άφησαν τους σπίνους της Βεγγάζης να τα ακούσουν για πολλή ώρα, χωρίς σειρά αλλά «ανακατεμένα».

Το αποτέλεσμα ήταν οι σπίνοι να αντιδράσουν μόνο σε συγκεκριμένα ακούσματα και όχι σε άλλα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα εν λόγω πτηνά ακολουθούν έναν ορισμένο κανόνα στη διαδοχή των συλλαβών στα τραγούδια τους.

perierga.gr - Τα ωδικά πτηνά κελαηδούν με γραμματική & συντακτικό!
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σπίνοι έχουν μια «περιοχή» στον εγκέφαλό τους που ενεργοποιείται όταν ακούνε ασύντακτες προτάσεις, όπως ακριβώς γίνεται και με τον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα μόνο η φάλαινα κάνει κάτι ανάλογο, ενώ διάφορα άλλα ζώα όπως οι σκύλοι και οι πίθηκοι, για παράδειγμα, αναγνωρίζουν ανθρώπινες φράσεις και λέξεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

perierga.gr - Τα ωδικά πτηνά κελαηδούν με γραμματική & συντακτικό!
Έτσι, με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι αν τα πτηνά έχουν γνώσεις γραμματικής και σύνταξης στο κελάηδισμά τους τότε η καταγωγή όλων των κανόνων που γνωρίζουμε μπορεί και να χάνεται κάπου μέσα στο ζωικό βασίλειο!
perierga.gr - Τα ωδικά πτηνά κελαηδούν με γραμματική & συντακτικό!



Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ