Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012



                                                              ΜΕΡΟΣ ΄Β
                                                              (συνέχεια)
    Την τέταρτη μέρα του γάμου,έφτασε με το ξημέρωμα κι όλοι μαζί έξω απο το σπίτι του ζευγαριού αρχίζουν και πάλι το τραγούδι.

   Μια μπρατσέρα Τηλιακιά και βγήκε εις την βόλτα,
   και πήγε και έριξε άγκυρα στους νιόνυφους την πόρτα.
Το αντρόγυνο σηκώνεται και τους κερνά όλους κρασί ή ούζο.



 
  Πέμπτη μέρα.
 Το απόγευμα της δεύτερης μέρας μέτα την τέλεση του μυστηριού όλοι πηγαίνουν στο καφενείο και κάνουν μια παρέα που θα επισκεφθεί το σπίτι των νεόνυφων.Παίρνουν το αντρόγυνο και όλοι μαζί πηγαίνουν στους γιαννίτσαρους  μια συγκεκριμένη περιοχή που εχει επιλεχθεί απο τους κατοίκους για να χορέψουν τις καμάρες.Οι περιοχή αυτη διέφερε στα δυο χωριά.
   Το χορό άνοιγαν οι νεόνυφη με τον γαμπρό να'χει την νύφη στην αγκαλιά του.Καθώς τα ζευγάρια περνούσαν κάτω απο τις καμάρες,τα υπόλοιπα τους χτυπούσαν στην πλάτη.Ενώ ενας γέροντας με μπαστούνι καθόταν κοντά τους  για εκφοβισμό,για να μν τολμήσουν τα ζευγάρια να χτυπήσουν το ένα τ'αλλο.Τραγούδι: Πέρνα καμάρα σαν περνάς.

Μεγάλο Χωριό.Τήλο.


   Για το Μεγάλο Χωριό:
 Μόλις τελειώσουν τον χορό,επιλέγουν εναν νέο άντρα και τον ντύνουν ψεύτικο γαμπρό,ενώ του καύπτουν το πρόσωπο με κλαδιά και χαρούπια   για να μην τον ανγνωρίζει η νύφη.Στην επιστροφή για το σπίτι του γάμου ο κόσμος τραγούδα μαντινάδες ''μια μαντινάδα και άλλη μια...'' χορεύεται.
  Όταν φθάνουν στο σπίτι του γάμου,ο ψέυτικος γαμπρός προσπαθεί ν'αρπάξει την νύφη την ώρα που εκείνη πάει να τον κεράσει.Τότα συγγενείς και κυρίως οι κουμπάροι,φυλάνε την νύφη απο τον ψέυτικο γαμπρό,ο οποίος εν τέλει την αρπάζει και την φιλάει.Μετά απο αυτό όλοι φεύγουν για το πλατί της εκκλησίας ή του χωριού και διασκεδάζουν με τραγούδια και χορούς παραδοσιακούς. 
      



Μικρό Χωριό.Τήλος.
      Για το Μικρό Χωριό:
   Στους γιαννίτσαρους αναπαρηστούν τον γάμο,ντύνοντας δυο άντρες,νύφη και γαμπρό.Το ψεύτικο ζευγάρι επιστρέφει μ'ολους απο τους γεννίτσαρους και μέχρι να φτάσουν στο σπίτι του γάμου τραγούδουν επίσης μαντινάδες.Φθάνοντας ο ψεύτικος γαμπρός σπρώχνει την ψεύτικη νύφη για να μπεί μέσα στο σπίτι.Τότε βγαίνει η νύφη απο το σπίτι της και προσφέρει ποτό στο ψεύτικο αντρόγυνο.Μόνο τοτε μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι του γάμου.Έπειτα όλοι συγκεντρώνονται στο πλατί της εκκλησίας  του χωριού για να διασκεδάσουν μέχρι το ξημέρωμα.Επίσης φεύγοντας απο τους γεννίτσαρους και στα δυο χωριά τραγουδούν:κίνησε βέργα κίνησε χρυσέ σταυρέ περπάτησε...

    Την επόμενη μέρα είναι η μέρα των μαγείρων.Όσοι ετοίμασαν τα φαγητά για την τράπεζα του γάμου,δηλ μόνο οι μάγειροι,μαζί με τους συγγενείς και το αντρόγυνο μαγειρεύουν ,τρώνε και διασκεδάζουν.
   Την τελευταία μέρα του γάμου,ημέρα Κυριακή,και στα δύο χωριά κάνουν τον αντίγαμο και διασκεδάζει όλο το χωριό.Τραγούδι:Ο γάμος ετελείωσε με όλα τα μεγαλεία...
 






Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ