Ο χώρος της Ελεύθερης «πνευματικής φλυαρίας».Ενημέρωση,Καταγγέλιες,Απόψεις,Σκέψεις,Ιδέες από όλους για όλους και για όλα!

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012
Έθιμα Μυκόνου - Ο μυλωνάς
Στις
10:37 μ.μ.
Αναρτήθηκε από
Αnastasia
Από Τάσος Κυριακίδης
Μύκονος - Έθιμα
http://www.facebook.com/photo.php?v=321767771200139
Μύκονος - Έθιμα
Το αλώνι
![]() |
Το αλώνι |
Το θερισμένο κριθάρι-σιτάρι μεταφέρεται στο αλώνι.
Το ‘’αλώνεμα’’ είναι η διαδικασία διαχωρισμού του σπόρου από το άχυρο.Πολλά υποζύγια ποδοπατούν με τις οπλές τους τα στάχυα με την αυστηρή καθοδήγηση του ιδιοκτήτη. Η εργασία ολοκληρώνεται με το ‘’αλίχνισμα’’,με την βοήθεια του ‘’δικριανιού’’.
Έτσι με λίγο αεράκι ξεχωρίζει το άχυρο από τον σπόρο.
Το πατητήρι
![]() |
Πατητήρι |
Είναι ίσως η μόνη αγροτική εγκατάσταση που στην Μύκονο δεν εγκαταλείφθηκε και καλύπτει πάντα τις ανάγκες μιας μεσαίας παραγωγής κρασιού. Το πατητήρι είναι μια ανοιχτή τετράγωνη δεξαμενή ,στην οποία εντός αυτής οι ‘’τρυγητάδες’’ με τα πόδια πατούν τα σταφύλια για να βγει ο μούστος,ο οποίος με την σειρά του συγκεντρώνεται σε μια προκείμενη δεξαμενή.
Η δεξαμενή λέγεται το ‘’ποδοχάρι’’.
![]() |
ρέει άφθονος ο μούστος.... |
Η χοιρόκελα
Ο χοίρος έπαιζε σημαντικό κομμάτι στην διατροφή των Ελλήνων σ’ολο τον ελλαδικό χώρο.
Στην Μύκονο ξεκινούσαν και έσφαζαν τους χοίρους από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι τα Χριστούγεννα.Αυτό προϋπόθετε συλλογική δουλεία και πολλά χέρια εργασίας,έτσι βοηθούσαν συγγενείς,φίλοι,γείτονες και φυσικά τα μέλη της οικογένειας.
Κατά τα ‘’χοιροσφάγια’’ μια ποσότητα κρέατος καταναλώνονταν την ίδια ώρα,όπως συκωταριά στιφάδο, μέρος του κεφαλιού βραστό με χόρτα κ.α.. Το μεγαλύτερο μέρος του χοιρινού θα γίνει λουκάνικα,’’λούζες’’(φιλέτο καπνιστο), ‘’μπουμπούλα’’, ‘’παΐδες’’, επίσης ‘’σισέρα’’,δηλ. ψαχνό κρέας που διατηρούνταν μέσα σε λίπος.
Μπορούμε να παρατηρήσουμε μέχρι και σήμερα ότι στα γιορτινά τραπέζια των μυκονιατών το παστό χοιρινό έχει την πρώτη θέση,λαρδί με λάχανα, μπούμπουλο με ‘’προβάσια’’ που είναι είδος χόρτων και τρώγεται την πρωτοχρονιά.
Ο μυλωνάς....ένα παραδοσιακό τραγούδι της Μυκόνου
![]() | |
Ο μυλωνάς |

Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ