Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Η Χαντητζέ


                                                        Η ΧΑΝΤΗΤΖΕ

     Άνθρωποι που ακόμα έχουν στην μνήμη τους  την ιστορία αγάπης και αρπαγής της ωραίας Τουρκοπούλας,με διηγήθηκαν το περιστατικό με απόλυτη παραστατικότητα σαν να το είχαν ζήσει εκείνη την στιγμή και όμως πέρασαν περίπου 100 χρόνια.
    Ο Σαμής ήταν κάτοικος της Χώρας και πατέρας της Χαντητζέ.Ήταν πλούσιος,αγάς όπως διαφορετικά λέγαν τότε τους μεγαλογεωκτήμονες.Διατηρούσε πολλά κτήματα στην περιοχή Μακρυλίες,λίγο πριν τον Ξηροπόταμο,όπου ήταν το μέρος το οποίο έγινε το περιστατικό με την αρπαγή της ωραίας κοπέλας.Το σπίτι τους στις Μακρυλίες ήταν διόροφο.Είχε μια σκάλα όπου οδηγούσε στον επάνω όροφο σ'έναν οντά.Στον έναν τοίχο υπήρχε ένας νεροχύτης με μια τρύπα για να τρέχουν τα νερά πίσω και έξω από το σπίτι.Εκεί έμενε και η όμορφη Χαντητζέ,όπου εργαζόταν στα κτήματα του πατέρα της Σαμή.Όποιος την έβλεπε την ζήλευε και την ποθούσε να την κάνει γυναίκα του.
Μακρυλίες Σαμοθράκη.
     Ένας κρητικός χωροφύλακας,όπου λεγόταν Νίκος,υπηρετούσε στο νησί.Ενθουσιάστηκε από την ομορφία της κοπέλας,με αποτέλεσμα να γνωρηστούνε και να αγαπηθούνε.Ο Νίκος κάθε μέρα καθόταν έξω από το σπίτι της Χαντητζέ στις Μακρυλίες.Έτσι μια μέρα δεν άντεξε άλλο μόνο να την βλέπει.Φώναξε δύο φίλους του και τον βοήθησαν να την κλέψουν,να την αρπάξουν από το σπίτι της,πηγαίνοντάς την στο Κουρμπέτ(Πρ.Ηλίας).Εκεί ο Νίκος προσπάθησε να την πειράξει,αλλά τελικά η Χαντητζέ με διάφορα λόγια,όπως ''θα γίνω Χριστιανοί'',''σ'αγαπώ'',''θα σε στεφανωθώ'' και πολλά άλλα,έπησε τον Νίκο να μην την πειράξει και να γυρήσουνε πίσω στον πατέρα της,στην Χώρα.
Πρ.Ηλίας Σαμοθράκη.

    Όταν γύρησε ο Σαμής απο τα κτήματά του και είδε την κόρη του να λείπει από το σπίτι του,με μια δυνατή κραυγή φώναξε τον γείτονα:''Παναώτ' μας κλέψαν το Χαντητζώ''.Είχε πάθει σοκ και έτρεμε από τον χαμό της κόρης του.Οι γείτωνες φώναξαν την Μαρία Γεωργίου,όπου ήταν πολύ καλοί φίλοι και είχαν πολύ καλές γειτνιακές και φιλικές σχέσεις.
    Εφόσον επέστρεψε ο Σαμής στην Χώρα και είδε ξανά την πολυαγαπημένη  και χαμένη κόρη του,την αγκάλιασε και με δάκρυα στα μάτια και κάτω απο την πίεσή του,η Χαντητζέ υπαναχώρησε και άλλαξε τα λόγια της στον διοικητή.Ο Νίκος γεμάτος απο έρωτα,αγάπη,πάθος και προσβολή σκότωσε τον Σαμή με τρείς(3) πιστολίες στο κέντρο του χωρίου της Χώρας,μπροστά απο τον Λενούδια.
Χώρα Σαμοθράκη.

  


    Η μητέρα του Σαμή,Αλητζέ,είχε πολλά χρήματα και χρυσαφικά.Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα,τον θανάτο του Σαμή και την αρπαγή της Χαντητζέ,αποφάσησε να στείλει στην Τουρκία την όμορφη και πολυζητημένη Χαντητζέ.Η Αλητζέ στην συνέχεια φοβήθηκε και ήθελε να εξαγοράσει την νοημοσύνη των απλών ανθρώπων του νησίου,λέγοντας των ότι όταν θα φύγει θα τους αφήσει τα χρυσαφικά της.
    Η υπόθεση της όμορφης Χαντητζέ έγινε τραγούδι.Ένα από τα πολλά δύστιχα είναι και το εξής:
                       ''την πήραν και την πήγαν απάνω στο Κουρμπέτ''
                       ''την δέσαν και την γδύσαν την κάναν και ταντέτ''.









Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ