Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

2011 ένας χρόνος επιστήμης και τεχνολογίας πέρασε..........


Το 2011 έφυγε και μας άφησε με γεμάτες τις δεξαμενές της γνώσης. 
Ο κόσμος αποχαιρέτησε τον Στηβ Τζομπς, γνώρισε έναν εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη -έτσι για ώρα ανάγκης, είπε οριστικά αντίο στην εποχή των διαστημικών λεωφορείων και αναζήτησε το μποζόνιο του Χιγκς.

 Σας παρουσιάζονται παρακάτω οι σημαντικότερες ειδήσεις μιας ενδιαφέρουσας χρονιάς που έκλεισε.

 Επίδειξη ισχύος
Φωτιά στην πέτρα, τέφρα και κερανοί: Έπειτα από έναν ύπνο που κράτησε δεκαετίες, το ηφαίστειο Πουγιέχουε της Χιλής ξύπνησε τον Ιούνιο για να σκεπάσει με στάχτη τη γύρω περιοχή, μέχρι τη γειτονική Αργεντινή. Οι κεραυνοί είναι σύνηθες φαινόμενο στις ηφαιστειακές εκρήξεις -οφείλονται στη συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων στην ατμόσφαιρα.

Καλός αυτοκράτορας κακός καπετάνιος
Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος Happy Feet έγινε διάσημος για τη γκάφα του. Πήρε λάθος δρόμο και, αντί να βρεθεί στην Ανταρκτική, βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία. Νόμιζε μάλιστα ότι η άμμος ήταν χιόνο και την έτρωγε για να ξεδιψάσει -οι κτηνίατροι αφαίρεσαν ολόκληρα κιλά από το στομάχι του. Αργότερα, έγινε ένας από τους πρώτους πιγκουίνους που επιστρέφουν σπίτι ακτοπλοϊκώς. Δυστυχώς, όμως, το σήμα του πομπού του χάθηκε έπειτα από μερικές μέρες. Η φύση δυστυχώς δεν δίνει δεύτερες ευκαιρίες...
Ο Ελληνας χάκερ
Ηλεκτρονικές εισβολές στην Interpol, σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γαλλίας, κλωνοποίηση πιστωτικών καρτών, δημιουργία δικτύων από «υπολογιστές-ζόμπι» που είχαν μετατραπεί σε υποχειριά του. Πλούσιο το βιογραφικό του 18χρονου χάκερ που συνελήφθη στην Αθήνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να αφεθεί τελικά ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα. Αν και δαιμόνιος, ο νεαρός χάκερ δήλωνε τότε άνεργος. Χρειάζεται κανείς υπεύθυνο ασφάλειας δικτύων;

Τέρμα Πατήσια...................
 
Έπειτα από 30 χρόνια και 135 αποστολές, τα διαστημικά λεωφορεία των ΗΠΑ πήραν σύνταξη και πήραν το δρόμο του μουσείου. Τα γερασμένα σκάφη, αποφάσισε η κυβέρνηση Ομπάμα, είναι ακριβά, επικίνδυνα και ακατάλληλα για αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά. H τελευταία προσεδάφιση του Atlantis άνοιξε και επίσημα το δρόμο για την ιδιωτική πρωτοβουλία στις διαστημικές μεταφορές: ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα ανεφοδιάζεται πλέον από τη Ρωσία και από εμπορικά σκάφη. Η NASA θα μπορέσει έτσι να εστιαστεί στο νέο σκάφος, με τον οποίο οι αστροναύτες της θα επισκεφθούν τον πρώτο αστεροειδή την επόμενη δεκαετία.

Συγχαρητήρια, Watson!

Έπειτα από τις τρεις θεαματικές αναμετρήσεις στην αμερικανική τηλεόραση, ο υπερυπολογιστής Watson της IBM, σχεδιασμένος να κατανοεί ερωτήσεις στην ανθρώπινη γλώσσα, νίκησε τελικά τους πρωταθλητές του τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Jeopardy! Ήταν η πιο πικρή ήττα από το 1997, όταν ο υπερυπολογιστής Deep Blue της IBM κατατρόπωσε τον Γκάρι Κασπάροφ, τότε παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι. Για τον Watson, η πρώτη εμπορική εφαρμογή είναι οι ιατρικές διαγνώσεις για λογαριασμό αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Μια Γη, αχρείαστη  να είναι............

Ο Kepler-22b είναι ο πρώτος πλανήτης γνωστός εξωπλανήτης που μοιάζει με τη Γη και κινείται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο. Αν μάλιστα διαθέτει ατμόσφαιρα, η επιφάνειά του εκτιμάται ότι απολαμβάνει μια άνετη θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου. Περίπου 15 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος, το καινούργιο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA ανακαλύπτει πλέον νέους εξωπλανήτες κατά εκατοντάδες. Στο μέλλον, νέα τηλεσκόπια θα μπορούν να αναλύουν τις εξωγήινες ατμόσφαιρες, ακόμα και να καταγράφουν τη φασματική υπογραφή της χλωροφύλλης σε μακρινά, εξωγήινα φυτά.

Πίσω στη Γη ο φωτογράφος της Ελλάδας

Ο Ιταλός Πάολο Νέσπολι, αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και διάσημος πλέον φωτογράφος, επέστρεψε στη Γη τον Μάιο, έπειτα από έξι μήνες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Χιλιάδες Έλληνες έχουν θαυμάσει φωτογραφίες του Αιγαίου και άλλων περιοχών της Ελλάδας, τις οποίες αναρτούσε τακτικά ο Νέσπολι στο Flickr.


Το φαινόμενο Στιβ Τζομπς

Το μόνο που δεν ακούσαμε είναι ότι θα ανασταινόταν έπειτα από τρεις ημέρες. Η αφοσίωση των πιστών του είχε εξάλλου πάρει θρησκευτικές διαστάσεις. Όταν τελικά πέθανε, χιλιάδες φίλοι έκλαψαν με μαύρο δάκρυ και σχημάτισαν ουρές έξω από τα καταστήματα της Apple. Ο Στιβ Τζομπς κατάφερε να κάνει την εταιρεία του μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, όχι όμως μια τυπική, απρόσωπη πολυεθνική: η Apple έγινε συνώνυμο τις καινοτομίας και της υψηλής αισθητικής. Και. κατά κάποιο τρόπο, ο Τζομπς θα συνεχίσει να ζει μέσα από τα iPhone, τα iPad και τους Mac του.
Πιο γρήγορα από το φως;

Ο αγωγός που διακρίνεται στην εικόνα, τμήμα μιας διαδρομής 730 χλμ από την Ελβετία στην Ιταλία, είναι η πίστα όπου φέρεται να κατερρίφθη το απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας. Ερευνητές του CERN ανακοίνωσαν ότι παρατήρησαν υποατομικά σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα να καλύπτουν την απόσταση 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από το φως. Το πείραμα επαναλήφθηκε με τα ίδια αποτελέσματα, οι φυσικοί όμως δεν σπεύδουν να κατεβάσουν από τον τοίχο το πορτρέτο του Αϊνστάιν. Πριν αναθεωρηθεί η θεωρία της γενικής σχετικότητας, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ανάλογα πειράματα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Ζωή να 'χουμε

Γύρω στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τους επτά δισεκατομμύρια στόματα, ανακοίνωσε το Τμήμα Πληθυσμού του ΟΗΕ. Η ημερομηνία ήταν βέβαια συμβολική, αφού κανείς δεν μέτρησε τους κατοίκους του πλανήτη έναν-έναν, ωστόσο πολλές χώρες έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τη γέννηση του επτάκις δισεκατομμυριοστού ανθρώπου. Η γεννητικότητα μπορεί μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες, ο ΟΗΕ εκτιμά όμως ότι το 2010 θα έχουμε φτάσει τα δέκα δισ. και θα συνεχίσουμε......................

Ο Ερμής με άλλο μάτι

Μέχρι η NASA να στείλει τον Αγγελιοφόρο της, λίγα ήταν γνωστά για αυτόν το μικρό κόσμο, ένα πλανήτη από σίδερο που καίγεται στις αιώνιες φωτιές του Ήλιου. Το Mercury Messenger είναι μόλις η δεύτερη αποστολή που επισκέπτεται τον Ερμή και η πρώτη που τίθεται σε τροχιά γύρω του. Το σκάφος χαρτογράφησε για πρώτη φορά ολόκληρη την επιφάνεια, είδε τα ίχνη παλαιότερης ηφαιστειακής δραστηριότητας και εντόπισε ενδείξεις για την ύπαρξη ενός ρευστού πυρήνα.


Εδώ το Χιγκς, εκεί το Χιγκς, πού είναι το Χιγκς;

Για χάρη του κατασκευάστηκε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, το μεγαλύτερο μηχάνημα του κόσμου. Έπειτα από τριάντα χρόνια, οι φυσικοί ετοιμάζονται να μάθουν την αλήθεια για το μποζόνιο του Χιγκς, το θεωρητικό σωματίδιο που επιτρέπει στο Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής να εξηγεί πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της. Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξή του, όπως η εικόνα πάνω, παρουσιάστηκαν με επιφύλαξη στο CERN το Δεκέμβριο. Θα περάσει βέβαια καιρός μέχρι η απάντηση να γίνει ξεκάθαρη. Ο Πίτερ Χιγκς, πάντως, μπορεί να ελπίζει ότι, όχι μόνο θα κερδίσει το στοίχημα των 100 λιρών που είχε βάλει με τον Στίβεν Χόκινγκ, αλλά επιπλέον θα πάρει και το Νόμπελ.

Και για το τέλος πάμε στην χώρα του Ανατέλοντος Ηλιου:

Η Χιροσήμα σήμερα

Η Άμι Ματσούγια, πέντε ετών, ελέγχεται για έκθεση στη ραδιενέργεια. Όπως όλα τα παιδιά στην περιοχή της, στο μέλλον θα πρέπει να έχει το νου της για τυχόν προβλήματα στο θυρεοειδή της. Αιτία είναι το ιώδιο-131 που απελευθερώθηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας: Το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία προκάλεσε την τήξη της καρδιάς όχι ενός, αλλά τριών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα. Η διαρροή ραδιενεργού καισίου και ιωδίου ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, κι όμως πολλοί από τους 80.000 εκτοπισμένους δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους. Με τον πληθυσμό και την κυβέρνηση να αναθεωρούν στάση για την πυρηνική ενέργεια, η Ιαπωνία έρχεται αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση.

Τους κατάπιε η θάλασσα

Πρώτα ήταν ο σεισμός των 8,9 βαθμών, αρκετά ισχυρός ώστε να μετατοπίσει τη βόρεια Ιαπωνία κατά δύο μέτρα. Ώρες αργότερα, οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν στηθεί για τη δεύτερη πράξη του δράματος: το υδάτινο τείχος του τσουνάμι που σκότωσε τουλάχιστον 20.000 άτομα και άφησε τις βορειοανατολικές ακτές πέρα από κάθε δυνατότητα αναγνώρισης. Υποχωρώντας στον ωκεανό, το κύμα παρέσυρε εκατομμύρια τόνους χαλασμάτων που κάνουν τώρα το γύρο του Ειρηνικού. Λίγο αργότερα, το κακό τρίτωσε με την πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα. Καμία χώρα δεν βασανίστηκε τόσο ανελέητα το 2011 όσο η Ιαπωνία.

 Πηγή:Newsroom ΔΟΛ



Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ