Ότι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ ταγραφόμενα, και...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις αυτό το έργον καιακολουθώντας ναγράφω...........(Μακρυγιάννης)

.......να γράφω δικά μου, να γράφω δικά σας, να γράφω και ξένα. Οπιανού και νάναι πάλι εγώ θα γράφω, ακόμα και αν δε μου αρέσουν αυτά που έχετε γραμμένα, απλά γιατί αρέσουν σε σας που τα γράψατε και σε σας που τα βλέπετε, κι αν σας πικράνω μη λησμονάτε τα λόγια του George Orwell ….. εάν σημαίνει κάτι τέλος πάντων η Ελευθερία, σημαίνει το δικαίωμα του να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αλκοόλ και τσιγάρο ο συνδυασμός που «σκοτώνει» το πάγκρεας

 
Όσοι καπνίζουν ή πίνουν πολύ μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες, αποφαίνεται νέα μελέτη. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος--μιας νόσου που σπανίως εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο και έχει δυσοίωνη πρόβλεψη. Μόνο σχεδόν πέντε στους εκατό ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος βρίσκονται στη ζωή πέντε χρόνια μετά.
"Αν έχετε αυτές τις συνήθειες και (την προδιάθεση) για αυτή τη μορφή καρκίνου, η ηλικία εμφάνισης (της νόσου) μπορεί να είναι μικρότερη", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας του δικτύου προσφοράς ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών και εκπαίδευσης University of Michigan Health System στο Αν Αρμπορ. Η ερευνητική της ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι η σχέση αυτή παύει να ισχύει για πρώην καπνιστές ή όσους έχουν κόψει το ποτό τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού διαγνωστούν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Κατά μέσο όρο, έχουμε μια στις 71 πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο του παγκρέατος στη διάρκεια της ζωής μας. Και κατά μέσο όρο η ηλικία διάγνωσης είναι τα 72 χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία. Αλλά στη συγκεκριμένη μελέτη όσοι καπνίζουν και όσοι πίνουν πολύ διαγνώστηκαν μια δεκαετία νωρίτερα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για να κόψει κάποιος το κάπνισμα ή να περιορίσει το ποτό, σύμφωνα με την ερευνήτρια.
Τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας βασίστηκαν στο ιστορικό 811 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος. Εκείνοι που εξακολουθούσαν να καπνίζουν είχαν διαγνωστεί περίπου στα 62 τους σε αντίθεση με τους μη καπνιστές που διαγνώστηκαν στα 70. Ταυτόχρονα, όσοι έπιναν πολύ διαγνώστηκαν στα 61 τους, σχεδόν μια δεκαετία πριν από εκείνους που δεν έπιναν.
Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται περίπου τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα.
Η επιστημονική ομάδα έλαβε υπόψη της έναν αριθμό άλλων παραγόντων όπως το σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος. Οσοι κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα διαγνώστηκαν σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με εκείνους που κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο. Και όσοι απείχαν από αυτές τις δύο συνήθειες για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, ο υπερβολικός κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου νωρίτερα φαίνεται ότι εξαφανιζόταν.
Σύμφωνα με την επιστήμονα, τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να έχουν αξία μελλοντικά, αν διαδοθεί ευρύτερα η εξέταση για την διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αξιόπιστη εξέταση που να εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Έτσι, ακόμη και άνθρωποι με σοβαρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου δεν εξετάζονται τακτικά.
Προκειμένου να ελέγχονται όσοι κινδυνεύουν, οι γιατροί δεν χρειάζονται μόνο αξιόπιστους τρόπους εξέτασης, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ποιον να εξετάζουν και σε ποιά ηλικία να ξεκινούν οι εξετάσεις, εξήγησε η ερευνήτρια. Αν οι καπνιστές και όσοι πίνουν τείνουν να εμφανίζουν νωρίτερα καρκίνο του παγκρέατος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να καταλάβουν ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από την εξέταση και σε ποιά ηλικία πρέπει να ξεκινούν να εξετάζονται.






Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ